Create a Joomla website with Joomla Templates. These Joomla Themes are reviewed and tested for optimal performance. High Quality, Premium Joomla Templates for Your Site

Jak usunąć konto na Facebooku?

Michał Miśko
Opublikowano
Jak usunąć konto na Facebooku?
Facebook

Zanim całkowicie usuniesz swoje konto z Facebooka pamiętaj jednak o wybraniu dla siebie alternatywnych narzędzi, np. do komunikacji ze znajomymi czy rodziną. Usunięcie facebookowego konta oznacza bowiem, że nie będzie mozliwości korzystania z Messengera.

Myślę, że każdy co jakiś czas myśli o tym, żeby usunąć swoje konto na Facebooku. Największy serwis społecznościowy na świecie zbyt dużo zbiera informacji o swoich użytkownikach, co rusz na jaw wychodzą mniejsze bądź większe kontrowersje z nim i z jego działalnością związane. Usunięcie konta może być również swoistym uwolnieniem się, jeśli tylko wytrwamy w swojej decyzji, od potrzeby ciągłego zaglądania i sprawdzania powiadomień. Na usunięciu konta na Facebooku możemy zyskać również wiele cennego czasu, który w ciągu dnia tracimy np. na bezsensowne komentowanie postów czy wchodzenie w bezsensowne i donikąd prowadzące dyskusje z obcymi ludźmi. Usunięcie konta na Facebooku nie jest trudne, ale wymaga wykonania kilku kroków.

Zastanów się czy usuwasz, czy dezaktywujesz

Osobom niezdecydowanym Facebook daje możliwość wyboru - czasowa dezyktawacja konta, albo całkowite jego usunięcie. Jeżeli ktoś chce po prostu odpocząć od Facebooka może wybrac opcję pierwszą, która spowoduje, że inni użytkownicy serwisu nie będą mogli zobaczyć ani wyświetlić profilu użytkownika, który się na to zdecydował, ale jednocześnie żadne zdjęcia czy filmy nie zostaną z tego konta usunięte. Nadal będzie również możliwość korzystania z Messengera, czy z opcji logowania przez Facebook do różnych serwisów zewnętrznych. Nadal będzie również możliwość wyszukania użytkownika, który zdezaktywował konto, np. w celu wysłania mu wiadomości na Messengerze. Niestety w przypadku dezaktywacji swojego konta zamrożone zostaną również wszystkie strony prowadzone przez takiego użytkownika, nie będzie również możliwości zalogowania się do Oculusa. Aktywować ponownie konto można w kazdej chwili.

Banner grupy na facebooku

Znikam całkowicie

Użytkownik, który zdecyduje się na całkowite zniknięcie z Facebooka musi pamiętać o kilku istotnych sprawach, między innymi o tym, że nie będzie mógł korzystać chcociażby z Messengera, a więc będzie zmuszony do przejścia na alternatywne komunikatory - należy pamiętać, że WhatsApp również jest własnością Facebooka (obecnie Mety) i jeżeli chcemy całkowicie zrezygnować z usług tej firmy to usunięcie konta na WhatsApp również wchodzi w grę, ale musimy to zrobić niezależnie od konta na Facebooku. Usunięte konta facebookowego nie da się aktywować ponownie, profil oraz wszystkie znajdujące się na nim materiały zostaną bezpowrotnie usunięte. Nie będzie również możliwości korzystania z opcji logowanie za pomocą Facebooka, usunięte zostaną również wszystkie dane z platformy Oculus, jeśli użytkownik z niej korzysta. Usunięte zostaną również wszystkie strony na Facebooku kontrolowane przez osobę, która usunie swoje konto. Aby je pozostawić należy administrowanie nimi przekazać innej osobie, które ma konto na Facebooku.

Przed całkowitym usunięciem konta użytkownik może również pobrać wszystkie swoje dane, które zebrał o nim ten serwis społecznościowy. Będą to aktywność użytkownika na Facebooku, np. lista zapisanych postów, lista wiadomości w Messengerze, lista polubionych stron, wydarzenia, miejsca czy komentarze i reakcje, a także informacje osobiste, lista znajomych i obserwujących czy historia interakcji lub informacje o zakupionych reklamach. Po pobraniu takiej paczki użytkownik może naprawdę zdziwić się jak wiele informacji zebrał w czasie jego aktywności w serwisie Facebook. Możliwe jest pobranie tych danych z jakiegoś zakresu czasowego lub też z całej aktywności w serwisie. Najlepiej wybrać format HTML, wtedy mamy mozliwość wygodnego nawigowania po pobranych dokumentach.

Grafika przedstawia dostępne opcje do pobrania swojej historii z Facebooka

Kiedy doszliśmy juz do etapu w którym mamy podjętą decyzję o opuszczeniu facebooka, wybraliśmy alternatywne serwisy oraz komunikatory, a także pobraliśmy całą swoją aktywność w serwisie możemy usunąc swoje konto. Zrobimy to za pomocą tego linku. Na tym etapie nadal mamy pewną furtkę ratrunkową. Od momentu zainicjowania usunięcia konta na cofniecie tej decyzji mamy 30 dni. Po tym czasie konto oraz wszystkie znajdujące się na nim informacje zostaną trwale usunięte i nie będzie można ich odzyskać. Facebook w regulaminie zapowiada również, że usuwanie wszystkich opublikowanych treści może potrwać nawet 90 dni od momentu rozpoczęcia procesu. W tym czasie informacje te będą niedostępne dla innych użytkowników Facebooka.

Po upływie 90 dni kopia danych użytkownika może być nadal przechowywana w pamięci zapasowej, z której korzysta Facebook do odzyskiwania danych w przypadku katastrofy, błędu oprogramowania lub innej sytuacji utraty danych. Możemy zatrzymać dane uzytkownika w związku z kwestiami prawnymi, naruszeniami regulaminu lub działaniami mającymi na celu zapobieganiu szkodom. 

Jeśli macie jakieś pytania dotyczące teg wpisu śmiało korzystajcie z komentarzy pod postem lub dołączcie do dyskusji na naszej facebookowej grupie we are geeks.